Začíná advent...

Začíná to u vás doma vonět cukrovím? Cítíte ve vzduchu tu zvláštní atmosféru? Už zítra zapálíme na adventním věnci první svíčku, svíčku proroků. 

Adventní věnec

Různé podoby adventního věnce se používaly k odpočítávání adventního období, čtyř týdnů před narozením Ježíška, už velmi dávno. Tento zvyk se však pravděpodobně ustálil až na popud německých dětí, které se svého učitele neustále ptaly na to, kdy už konečně budou Vánoce.

Ach, jak je nám to i dnes dobře známé, že?

V roce 1839 tak milý učitel vzal staré kolo, na něj nalepil 19 malých červených svíček značících všední dny a 4 svíčky bílé, které se zapalovaly jen v neděli. Nápad to byl náramný, a tak se samozřejmě rychle ujal. Lidé si následně práci trošku usnadnili a začali vytvářet věnce pouze se 4 svíčkami.

Na první adventní neděli, tzv. železnou, dnes zapalujeme svíčku, která nám má připomenout proroky, kteří předpověděli příchod Ježíška na svět. Na druhou adventní neděli, tzv. bronzovou, zapalujeme svíčku betlémskou, která nám má přinést lásku do našich srdcí a připomíná Ježíškovy jesličky. Pastýřská svíčka, kterou zapalujeme na třetí adventní neděli (neděli stříbrnou), symbolizuje radost. A zároveň také blížící se konec půstu. Poslední svíčka, svíčka andělská, zapalovaná na čtvrtou adventní neděli (zlatou neděli) symbolizuje mír a pokojné očekávání narození Ježíška. 

V některých domácnostech můžete zahlédnout také adventní věnec s pěti svíčkami. První svíčka nese jméno Naděje, druhá Mír, třetí Přátelství, čtvrtá Láska a pátá Kristus. Pátá svíčka se zapaluje na Štědrý den. 

 

Adventní kalendář

A jak to bylo s adventním kalendářem? Jeho historie sahá pravděpodobně do poloviny 19. století. V prvních kalendářích s otevíracími okýnky se však místo malých čokoládek či hraček nacházely svaté obrázky nebo citace z bible. Dětem měly tyto kalendáře přiblížit křesťanství a zpříjemnit čekání na Ježíška. 

Dnes děti v kalendářích nacházejí různé drobné dárečky, dobrůtky nebo jednoduché úkoly. Chcete-li letos také vyzkoušet kalendář s úkoly, můžete využít třeba tento