Jak na vyjmenovaná slova

Být, bydlit, obyvatel, byt... Byla pro vás vyjmenovaná slova brnkačka nebo v nich doteď tápete a bojíte se uvařit i písmenkovou polévku, aby se náhodou neukázalo, jaké mezery ve vzdělání máte?

Ukážeme vám, jak na to. Stačí dodržet několik zásad a poctivě trénovat.

Nebojte se, bude to zábava!

 

 

1. Vytvořte plakáty s přehledem vyjmenovaných slov a slov příbuzných.

Tyto plakáty by měly obsahovat nejen samotná vyjmenovaná slova, ale také obrázky. Děti si tak vyjmenovaná slova lépe zapamatují a pochopí jejich význam. Snáze si pak odvodí i slova příbuzná. Tyto plakáty je v počátcích dobré mít stále k dispozici a pracovat s jejich pomocí. 

 

Děti se totiž potřebují s vyjmenovanými slovy i slovy příbuznými pořádně seznámit. Osahat si je, ochutnat, nakreslit... Prostě a jednoduše je na vlastní kůži začít. Nestačí pouze zopakovat řadu vyjmenovaných slov. Děti si musí umět se slovy hrát, hledat jejich kořen, umět vytvořit různé tvary těchto slov, poznat slova příbuzná apod.

 

2. Vysvětlete dětem význam všech vyjmenovaných slov.

Ruku na srdce.

Víte, co je to vyza nebo sumýš? A co znamená slovo slynout?

Také vám z toho jde hlava kolem? A jak to teprve zamotá hlavičky našim dětem! Začněte tedy tím, že s dětmi každé slovíčko projdete a ujistíte se, že opravdu rozumí tomu, o čem je řeč. Pokud vám to vaše časové možnosti dovolí, ke každému vyjmenovanému slovu si nakreslete obrázek, který dané slovo znázorňuje. Děti si tak význam slov mnohem lépe zapamatují.

 

3. Naučte děti přemýšlet nad celou větou.

Děti potřebují mít dostatek času na to, aby si větu přečetly a správně pochopily její význam. Jen tak dokážou správně určit, zda zvolit I nebo Y. Ostatně podívejte se sami... Doplníte do slova níže I nebo Y?

s_n

Rozhodnout v tomto případě nelze. Obě varianty jsou totiž správné, záleží pouze na kontextu. Podívejte... 

Zkratka sin se používá pro goniometrickou funkci sinus.

×

Včera se mému kamarádovi narodil syn.

Uf, není to jednoduché, že? Dětem můžeme pomoci různými kartičkami, kterými je na tyto chytáky upozorníme. Ostatně v našich pracovních listech jsme vám všechny možné záludnosti pěkně vypsali...

 

 

Prostě a jednoduše trénink dělá mistry. Ale jak tohle všechno nacpat do hlavy, aby to děti opravdu bavilo?

 

4. Hrajte si!

Několik tipů, jak s dětmi zábavně trénovat vyjmenovaná slova, vám přidáváme rovnou sem.

  1. Posbírejte si venku placaté kamínky a na ty si napište písmenko I a Y. Následně dětem připravte kartičky s různými slovy, na které budou děti postupně pokládat kamínky a doplňovat tak I/Y.
  2. V autě či na procházce si můžete zahrát hru Myslím si... Vyberte si jedno vyjmenované slovo, ale neříkejte ho ostatním. Ostatní se snaží různými otázkami uhodnout, jaké vyjmenované slovo jste si vybrali. Vy můžete odpovídat pouze ANO/NE.
  3. Stejně tak můžete tuto hru hrát doma s pastelkami a papírem. Jeden z vás si vymyslí vyjmenované slovo a začne ho kreslit. Ostatní v průběhu kreslení hádají, o jaké vyjmenované slovo se jedná.
  4. A další alternativa na hru Myslím si... Tentokrát zkuste vyjmenované slovo předvést pomocí pantomimy.
  5. Pozoruhodně zábavná je hra, při níž si vyberete skupinu vyjmenovaných slov a zkoušíte vytvořit vtipný příběh, v němž jsou všechna tato slova obsažena. Pořádní kreativci mohou použít v příběhu dokonce všechna vyjmenovaná slova na vybrané písmeno.
  6. Můžete vymýšlet různé básničky i písničky.
  7. Zkuste si vyrobit také různé vláčky, housenky, stonožky apod. na trénink pořadí vyjmenovaných slov.
  8. O vyjmenovaných slovech si můžete povídat i venku. Děti kolem sebe mohou hledat vše, co patří mezi vyjmenovaná slova.
  9. Můžete jim připravit zábavnou stopovačku, hledačku nebo únikovku.
  10. Poohlédněte se po deskové hře, která slouží k výuce vyjmenovaných slov, nebo si takovou hru vyrobte. Naše děti např. milují home made hry vytvořené pomocí samolepek z Kouzelného čtení. Děti si samy hru nakreslí, vymyslí herní strategii a na akční políčka nalepí samolepky z Kouzelného čtení, na které si pomocí tužky nahrají různé úkoly či otázky. Je to sice práce na celé dopoledne, ale děti tyhle kreativní činnosti milují a zároveň se i během tvorby všechno nenápadně učí.
  11. Trénovat můžete s dětmi i online. Skvělá cvičení najdete např. zde.
  12. Důležité je také podporovat děti v samostatném čtení.

 

5. Využít můžete i různé pracovní listy nebo sešity

V našich pracovních sešitech najdete např. toto:

  • tréninkové kartičky,
  • puzzle,
  • přiřazovačky,
  • přesmyčky,
  • doplňovačky,
  • poznávačky podle stínu,
  • hru Myslím si...,
  • spojovačky,
  • křížovky,
  • sudoku,
  • bludiště,
  • pexesa,
  • tréninkové kostky,
  • osmisměrky a mnoho dalšího.

A co říci závěrem? Buďte trpěliví a kreativní. Děti vám to mnohokrát vrátí.