Úžasní ptáci světa

Příroda je mocná čarodějka! Dokáže nás neustále překvapovat svou schopností vytvořit neuvěřitelné přírodní úkazy, nádherné rostliny i živočichy. Po výrazných barvách či jejich kombinacích nesahá často, ale když se do toho pustí, dokáže vytvořit něco neskutečného. Ostatně posuďte sami...

Vybrali jsme pro vás deset úžasných ptáků světa, kteří nás ohromili svou neskonalou krásou. Který se vám líbí nejvíce?

 

 

Tangara tříbarvá

Tento drobný a nádherně barevný ptáček žije v jihovýchodní Brazílii, východní Paraguayi a severní Argentině. Ačkoliv jeho zbarvení vypadá velmi nápadně, ve skutečnosti mu slouží jako skvělé maskování mezi listy.

 

 

Mandelík fialovoprstý

Mandelík obývá téměř celou jižní a východní Afriku a občas se zatoulá i na Arabský poloostrov. Je považován ze neoficiálního národního ptáka Keni. Dosahuje velikosti okolo 37 centimetrů a je opravdu skvělý letec!

 

 

Pita modrokřídlá

Pita je krásně vybarvený pěvec obývající velkou část Asie. Občas se zatoulá i do Austrálie či na Velikonoční ostrovy. Má ráda vlhké prostředí, ale vyhýbá se hustým lesům. Chutnají jí červi a hmyz, ale nepohrdne ani hlemýžděm.

 

 

Ledňáček říční

Tento létající drahokam, jak se mu říká, se vyskytuje v Evropě, Asii i v severní Africe. Je to drobný pták živící se rybami a okrajově také obojživelníky, hmyzem a korýši. Spatřit ho můžete dokonce i zde v České republice, ačkoliv patří mezi silně ohrožené a chráněné druhy. 

 

 

Kolibřík zelený

Tento druh kolibříka patří mezi středně velké kolibříky. Vyskytuje se od jižního Mexika po Nikaraguu. Vzácně ho mohou lidé zahlédnout i v USA, Kanadě a v oblasti severních And. Preferuje vyšší nadmořské výšky (mezi 1.200 a 2.300 m n. m.), pro potravu si ale zaletí i níže. Živí se především nektarem a drobným hmyzem. 

 

 

Kalypta růžovohlavá

Tato kalypta je středně velký druh kolibříka. Obývá především severozápadní části Severní Ameriky. Ale spatřena byla i v New Yorku, na Aljašce či na Floridě. Živí se stejně jako kolibřík zelený nektarem a drobným hmyzem. Někdy také konzumuje i mízu stromů.

 

 

Kachnička mandarinská

Kachnička mandarínská pochází z Asie, ale byla dovezena i do Evropy. U nás v České republice ji můžeš zahlédnout v Brně na řece Svratce. Takto krásně vybarvení jsou pouze samečci v období páření. No řekněte sami, je tohle vůči samičkám fér? Po zbytek roku jsou totiž samečci jen olivově hnědí...

 

 

Pitpit modrý

Tento pěvec s velmi zajímavým jménem obývá velkou část Jižní Ameriky. Modře jsou vybarveni pouze samečkové, samičky jsou zelené a modrou mají pouze hlavičku. Pitpitům se líbí v lesích, parcích i v zahradách. 

 

 

Vlha núbijská

Vlha obývá oblast od Senegalu na východ po Somálsko, Etiopii a Keňu. Její potravu tvoří hlavně včely. Pochutná si také na mravencích, kobylkách či sarančatech. Hnízdí v písčitých březích, kde si hloubí dlouhé hnízdní tunely, na jejichž konci následně ve správném období klade vajíčka.

 

 

Kotinga vínorudá

Kotinga žije v amazonském deštném pralese a o jejím životě je toho známo jen pramálo. Nicméně ví se, že její zbarvení (resp. zbarvení samečků, samičky jsou nevýrazné) je opravdu unikátní a u žádných jiných ptáků ani v rámci stejného rodu není totožné. Živí se především ovocem, ale nepohrdne ani hmyzem. 

 

A pokud se budete chtít dozvědět o ptácích více, podívejte se na náš pracovní sešit Ptáci z edice Už vím proč.