Jak si vyrobit domácí samolepky

Milují vaše děti samolepky, malé pestrobarevné kousky papíru, pomocí kterých si mohou vytvořit svůj vlastní svět? Samolepky jsou nejen skvělou zábavou, ale také úžasným nástrojem rozvoje dětských dovedností. V tomto článku vám ukážeme, jak si takové samolepky můžete vyrobit i sami doma. Nejprve si však řekněme, proč naše děti v samolepkových hrátkách podporovat.

  1. Samolepky rozvíjejí motoriku a zrakovou koordinaci. Když totiž děti manipulují s malými samolepkami a umisťují je na přesně stanovené místo, zlepšují svou jemnou motoriku a koordinaci ruka - oko. Tyto dovednosti jsou velmi důležité pro kreslení, psaní a mnoho dalších aktivit.

  2. Díky samolepkám se děti učí barvy a vnímání tvarů. Děti se používáním samolepek učí rozpoznávat, rozlišovat a pojmenovávat barvy a tvary. Zároveň je učíme i vzájemné barevné a tvarové harmonii.

  3. Samolepky také podporují představivost. Děti si mohou vybrat samolepky s postavami, zvířaty nebo předměty a vytvořit si s nimi vlastní příběh. Tímto způsobem rozvíjejí svou fantazii, jazykové dovednosti a schopnost vyprávět příběhy. 

  4. Počítání samolepek nebo jejich skupin podporuje matematické dovednosti. Můžeme dát např. dětem za úkol spočítat, kolik samolepek mají, kolik mají samolepek lesních zvířátek apod.

  5. Samolepky rozvíjejí schopnost třídit a kategorizovat objekty. Dětem tak můžeme ukázat, že se určité předměty, rostliny, zvířata apod. dělí do různých skupin a podskupin.

  6. A v neposlední řadě podporují a rozvíjejí dětské sebevědomí a schopnost tvořit vlastní umělecká díla. Děti si mohou vybrat samolepky a vytvořit s nimi obrázek, koláž nebo dekoraci. Tímto způsobem rozvíjejí svou kreativitu a výtvarné schopnosti. Můžeme je povzbudit, aby vyprávěly příběh nebo popsaly, co jejich umělecké dílo představuje.

Samolepky jsou tak skvělým nástrojem, který kombinuje zábavu a vzdělávání dětí. Kreativním přístupem k využívání samolepek můžeme podpořit rozvoj motorických dovedností, učení se barvám a tvarům, podporovat vyprávění, matematické myšlení a rozvíjet kreativitu. 

 

A jak si takové samolepky vytvořit doma? Je to úplně snadné!

Budete potřebovat:

  • širokou izolepu,
  • pečicí papír,
  • kancelářský papír,
  • pastelky, fixy či jiné výtvarné potřeby,
  • nůžky.

Jak na to:

Nejprve si připravte pás pečicího papíru. Na něj nalepte pás izolepy. Pak si na běžný kancelářský papír nakreslete podle vlastní fantazie malé obrázky (menší, než je šířka vaší izolepy). Tyto obrázky vystřihněte a přiložte na pečicí papír s izolepou. Nyní vezměte další pás izolepy a své obrázky tímto páskem přelepte. Nyní máte vrstvu pečicího papíru, izolepy, obrázků a znovu vrstvičku izolepy. Obrázky znovu vystřihněte. Ponechte však kolem nich přibližně milimetr místa. Z vystřihnutých obrázků opatrně odstraňte pečicí papír a hele... Spodní strana vašeho obrázku lepí! Právě jste si vyrobili vlastní samolepky!

Zajímají vás další tipy na tvoření s dětmi? Spoustu nápadů naleznete kromě našeho blogu také v sourozeneckém e-časopise KOOL nebo v pracovních sešitech pro školáky.

Hezkou zábavu!