Odhalujeme tajemství zmrzliny

Léto je v plném proudu a společně s horkými letními dny vzrůstá i naše touha po chladivém osvěžení. Není nic lepšího než si vychutnat kopeček chladivé zmrzliny! Máte to také tak?  Tato oblíbená letní pochoutka si získala srdce milionů lidí po celém světě. Tušíte, jak se taková zmrzlina vyrábí a jaká je její historie?

Ponořte se spolu s námi doslova do zmrzlinových tajů a odhalte, jak se několik surovin, které máme běžně doma v lednici, proměňuje ve sladký zážitek. A pokud i po přečtení tohoto článku budete mít chuť na další porci zmrzlinové zábavy, nakoukněte do našeho červencového vydání e-časopisu KOOL

Základem každé správné zmrzliny jsou tři hlavní složky: smetana či mléko, cukr a vajíčka. Smetana či mléko a vajíčka vytvoří krémovou texturu, cukr dodá lahodnou sladkou chuť. Samotný proces výroby zmrzliny je založen na principu postupného zmrazování a promíchávání výše uvedených surovin. Během mražení je možné přidat různé příchutě - ovoce, čokoládu, oříšky nebo vanilku. Tyto přísady dodávají zmrzlině nejen vynikající chuť, ale také barevné variace, které okouzlí naše smysly. Po dokončení procesu zmrazení je zmrzlina hotová a připravena k prodeji.

Historie zmrzliny sahá až do starověké Číny a Persie, kde se využíval především sníh nebo led dochucený ovocem a medem. Postupem času se techniky výroby zmrzliny zdokonalovaly a rozšiřovaly po celém světě. V dnešní době máme k dispozici nekonečný výběr příchutí a druhů, ať už se jedná o klasické smetanové zmrzliny, sorbety, ledové tříště nebo nanuky.

Ať už jste fanoušky tradičních chutí nebo toužíte po nových a neobvyklých kombinacích, zmrzlina vás jistě příjemně osvěží a vykouzlí ještě o chlup lepší léto.

Chcete si vyzkoušet výrobu domácí zmrzliny? Tak jdeme na to!

Domácí vanilková zmrzlina

Budete potřebovat:

  • 4 žloutky,
  • 400 g 40% smetany ke šlehání,
  • 100 g cukru,
  • větší špetku mleté vanilky

Nad párou vyšlehejte všechny výše uvedené ingredience. Šlehejte tak dlouho, až směs zhoustne, nabude a zesvětlá. Dávejte si pozor především na teplotu - směs nesmí začít v žádném případě probublávat, žloutky by se srazily. Až má směs správnou konzistenci, sundejte ji ze sporáku a nechte za občasného promíchávání vychladnout. Pak ji přemístěte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku. Čas od času směs promíchejte, aby se v ní nevytvořily ledové krystalky. Až směs zcela ztuhne, můžete ochutnat.

Dobrou chuť!