Luskouni: přerostlé šišky s nožičkami

2. února tohoto roku se celým zvířecím světem nesla úžasná zpráva. Před čtvrtou hodinou ranní vykouklo na svět v ZOO Praha první luskouní mládě v celé Evropě! Hrdá maminka Run Hou Tang a tatínek Guo Bao se přitom v Praze sotva stihli rozkoukat. Teprve v dubnu loňského roku přicestovali až z dalekého Tchaj-wanu. Nicméně trpělivost a nezměrná snaha a píle ošetřovatelů se vyplatila a malý uzlíček podobný šišce byl na světě. 

 

 

Ošetřovatelé to s nimi ale opravdu nemají jednoduché. Dokážete si představit, že byste svým chovancům museli připravovat na svačinky mimo jiné speciální kaše z larev včelích trubců a čerstvě narozenému luskounkovi také náhradu mateřského mléka? Mrněti ale evidentně chutná, protože každým dnem pořádně sílí. A tak nastal čas vybrat mu správné jméno. Vlastně jí! Je to totiž krásná luskouní samička.

Hlasovat můžete až do 22. března 2023 na Portálu Pražana, do něhož se přihlásíte přímo zde. 25. března pak v zoo proběhnou oficiální křtiny.

A jaká jména jsou na výběr? 

  • Šiška,
  • Kju-ka (což v tchajwanštině znamená šiška),
  • Songguo (šiška v mandarínské čínštině),
  • Šupinka nebo
  • Cone (šiška v angličtině).

My už svůj tajný tip máme. A které jméno se nejvíce líbí vám?

 

 

Kdo jsou to luskouni

Luskouni jsou jediní žijící savci, kteří mají tělo pokryto šupinami. Živí se mravenci, termity a jiným hmyzem, který lapají na svůj dlouhý a lepkavý jazyk. Kdybyste luskouna potkali, nemusíte se bát, že vás pokouše. V jeho tlamičce se totiž žádné zuby nenacházejí.

Luskouni se přirozeně vyskytují pouze v lesích subsaharské Afriky a jižní Asie. Do současnosti již přežilo pouze osm druhů. Mohou být lehcí jak dvě kila mouky, nebo těžcí jako žáček čtvrté třídy. Jejich hmotnost i velikost se liší v závislosti na druhu. 

Jsou to noční tvorové žijící na stromech či na zemi. Čerstvě narozená mláďátka stromových druhů se přichycují svým maminkám na ocas a až tři měsíce se takto zavěšená nosí. Před nepřítelem se stočí do klubíčka a vystřikují zapáchající sekret.

Jsou to jedni z nejpašovanějších zvířat na světě. Lidé je loví pro jejich delikátní maso a šupiny. Proto jsou velmi ohrožení a hrozí jejich úplné vyhubení.

 

Chcete si zahrát zábavnou stopovačku s luskounem Louskáčkem? Podívejte se sem.