Vysaďte si letos místo osení mikrobylinky!

Po zimě je už většina z nás unavená z té věčné šedi, tmy, krátkých dní, nudných zimních kabátů a hrubých svetrů. Těšíme se konečně na jaro, na všechny ty barvy, vůně a zvuky... A kousek toho jara si řada z nás chce přinést i domů. Ať už v podobě kytiček, jarní výzdoby nebo velikonočního osení. Zkusme letos vykročit ze zajetých kolejí a namísto osení vysadit mikrobylinky plné vitamínů, minerálů a antioxidantů!

„Mikrobylinky jsou mladé rostlinky, které se sklízí velmi brzy po výsevu. Mají vysoký obsah živin a výraznou chuť. Pomáhají nastartovat naši imunitu, podporují trávení a skvěle ozdobí každou svačinku i hlavní chod.“

Osení je mladé obilí (nejčastěji ječmen), které se vysévá zhruba 14 dní před Velikonocemi. Slouží nám jako jarní dekorace a po Velikonocích možná i jako pochoutka pro naše domácí mazlíčky - morčátka nebo králíčky.

Oproti tomu mikrobylinky (či micro greens) nám kromě navození jarní atmosféry také báječně ozvláštní naše svačinky, dochutí smoothie nebo udělají z fádního nedělního oběda naprosto nezapomenutelnou dobrotu.

Co si vysít:

Volte pouze chemicky neošetřená semínka. Jen tak vám ze sebe dají to nejlepší, co mohou nabídnout. Úžasně chutná třeba mladý:

  • hrášek,
  • jetel,
  • řeřicha,
  • vojtěška,
  • brokolice či
  • ostřejší ředkvička.

Jak na to:

Pěstování mikrobylinek je velmi snadné. Nepotřebujete žádnou zahrádku ani hromady času. Připravte si:

  • vhodnou nízkou nádobu,
  • kvalitní a dobře prodyšnou zeminu,
  • semínka,
  • odstátou vodu v rozprašovači.

Nádobu si naplňte zeminou. Nijak ji však neudusávejte. Semínka potřebují dobře prokypřenou půdu, aby mohla snadno vyklíčit a dělat vám brzy radost. Vysejte semínka a zlehka je překryjte trošku další zeminy. Pak je oroste odstátou vodou z rozprašovače. Následně nádobu umístěte na slunné a teplé místo. Ideální je např. okenní parapet. Rostlinky totiž potřebují dostatek světla. Každý den je kontrolujte a pravidelně roste. Půda musí být stále lehce vlhká. Dejte si však pozor na přelití. Rostlinky by mohly uhnívat či plesnivět. Zhruba za jeden až tři týdny (podle toho, jaká semínka si vyberete) můžete rostlinky začít sklízet

 K čemu se hodí:

  1. Mikrobylinky si skvěle rozumí s různými zeleninovými saláty. Dokážou je výborně dokořenit a dodat jim ten správný šmrnc.
  2. Vyzkoušejte je do masových sendvičů. Báječně chutnají třeba s méně výrazným kuřecím či krůtím masem.
  3. Ze zeleninových polévek vykouzlí dokonalou dobrotu hodnou luxusní restaurace.
  4. Jedinečnou chuť dodají i vašemu oblíbenému smoothie.
  5. Zkuste si mikrobylinkami posypat špagety či sýrové penne. Těstovinám tak dodáte krásnou jarní barvu a nevšední chuť.
  6. Báječně si rozumí i s rybími pokrmy.
  7. Méně výrazné mikrobylinky dodají barvu a chuť také dezertům. Vyzkoušejte třeba jetel!

O benefitech mikrobylinek si povídáme i v našem nejnovějším pracovním sešitě pro školáky Duben ve škole. Děti se tentokrát podrobněji seznámí i s vitamíny a minerálními látkami a dozví se, k čemu v našem těle slouží.  

A co říci závěrem? Nebojte se nevšedních chuťových kombinací i různých barevných variací! Kdy jindy vyzkoušet něco nového než na jaře...